Meer dan 1.250 wandelaars halen recordbedrag op voor kinderen met een handicap
Vandaag vond in Arnhem de vierde editie van de Mega Wandel Marathon plaats. Meer dan 1.250 deelnemers uit het hele land zetten zich in voor een samenleving waarin kinderen met een handicap niet worden buitengesloten. Samen liepen zij een recordbedrag van € 236.750,- bij elkaar. Deelnemers van het wandelfeest konden kiezen uit vier afstanden, – 4, 10, 21 en 42 kilometer – die allemaal toegankelijk waren voor wandelaars met én zonder beperking. Dit maakt de Mega Wandel Marathon het meest inclusieve wandelfeest van Nederland. Voor elke afstand klonk een speciaal startsein, waarvan de 10 kilometer werd gegeven door burgemeester Ahmed Marcouch. Het evenement werd georganiseerd door Stichting het Gehandicapte Kind, die met elke stap aandacht vraagt voor het feit dat kinderen met een handicap nog steeds vijf keer vaker buitengesloten worden dan hun leeftijdsgenoten zonder beperking. De dag stond tevens in het teken van het 75-jarig jubileum van de stichting. Voor meer informatie, zie: www.megawandelmarathon.nl.
Hoofdfoto: V.l.n.r. Art, Kick, Rebecca Gerritse, Turan, Kimberley Alkemade, Thomas en Kirsty © Sandra Uittenbogaart
Heel Nederland wandelt mee voor inclusie
Vanochtend om 07.00 uur gingen de eerste deelnemers aan de Mega Wandel Marathon al van start. In totaal liepen er 1.254 deelnemers mee verdeeld over 134 teams. Veel deelnemers vormden een team dat wandelt voor een eigen project voor kinderen met een handicap. In het kader van het 75-jarig jubileum gaat er 75% van het opgehaalde teambedrag naar het project. De overige 25% gaat naar de stichting die het vervolgens ook inzet voor projecten zodat kinderen met een handicap kunnen meedoen.
Het evenement is uniek omdat dit het enige wandelfeest in Nederland is, dat inclusief is opgezet. Iedereen kon meedoen doen – ook met een rolstoel of runningframe. Doordat er in lussen werd gewandeld, kon iedereen op zijn eigen tempo meedoen en finishte alle deelnemers ongeveer tegelijkertijd, ongeacht welke afstand er werd gelopen. De dag werd feestelijk afgesloten met de onthulling van het opgehaalde bedrag van € 236.750,- waar Stichting het Gehandicapte Kind projecten mee kan financieren.
Rebecca Gerritse, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind blikt terug op een geslaagde editie: “Ik ben ongelofelijk trots op de meer dan 1.250 deelnemers, van Limburg tot Groningen en ongeacht de beperking, die in beweging kwamen voor een samenleving waarin kinderen met een handicap er wél bij horen. De Mega Wandel Marathon laat zien dat inclusief meedoen echt mogelijk is, of je nu loopt, rolt of wordt geduwd: iedereen doet mee. Daarnaast ben ik heel blij met de betrokkenheid van jong en oud, gezinnen, vriendengroepen, fanatieke wandelaars en zelfs honden. Mijn dank gaat uit naar iedereen die zich vandaag heeft ingezet en natuurlijk iedereen die heeft gedoneerd.”


Foto boven: burgemeester Marcouch doet zijn wens in de tijdcapsule.
Foto onder: v.l.n.r. Kick, burgemeester Marcouch, kinderburgemeester Annelien van Luijt, directeur-bestuurder Rebecca Gerritse en Kirsty © Sandra Uittenbogaart
75 jaar Stichting het Gehandicapte Kind tijdens de Mega Wandel Marathon
Een deel van de route stond dit jaar in het teken van het 75-jarig jubileum van de stichting. Via een tijdlijn langs het parcours kregen deelnemers inzicht in de geschiedenis en impact van de organisatie. Aan het eind konden zij een wens achterlaten in een tijdcapsule. Elke deelnemer ontving een jubileummedaille en de dag eindigde feestelijk met de bekendmaking van een recordopbrengst. De opbrengst wordt ingezet voor inclusieve speelplekken, sportvoorzieningen en andere projecten waardoor kinderen met en zonder handicap samen opgroeien.
Over Stichting het Gehandicapte Kind
Geen kind zonder vriendjes, dat is het ideaal van Stichting het Gehandicapte Kind. Een handicap beperkt een kind niet voor het leven. Buitengesloten worden doet dat wel. De meeste kinderen leren leven met hun beperking. Hun grootste handicap is dat ze niet kunnen meedoen. Zij hebben vaak niemand om mee te spelen. Dit kan leiden tot een leven lang eenzaamheid. Met steun van donateurs en vrijwilligers helpt Stichting het Gehandicapte Kind om sportclubs, speeltuinen en scholen toegankelijk te maken. Zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen en vrienden maken. De stichting bestaat sinds 1950. Ter ere van het 75-jarige jubileum organiseert zij, in samenwerking met de Efteling, dit jaar 12 betoverende Samenspeeldagen. Zie voor meer informatie: www.gehandicaptekind.nl.
Foto links: meer dan 1.250 deelnemers kwamen in actie.
Foto rechts: de Mega Wandel Marathon is er voor iedereen met en zonder handicap © Sandra Uittenbogaart
Burgemeester en kinderambassadeurs geven startseinen
De vier wandelroutes startten op verschillende momenten. Het officiële startschot voor de 42 kilometer werd gegeven door Jörgen en Nicky van team Het Palet en directeur-bestuurder Rebecca Gerritse. De 21 kilometer werd gestart door NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel en oud-kinderambassadeur Joël. Voor de 10 kilometer gaven burgemeester Ahmed Marcouch, kinderburgemeester Annelien van Luijt en kinderambassadeurs Kirsty en Kick het startsein. De 4 kilometer werd geopend door paralympisch kampioen Kimberly Alkemade, samen met kinderambassadeurs Turan en Kick.
Burgemeester Marcouch vertelt: “De Mega Wandel Marathon belichaamt waar Arnhem voor staat: een stad die niemand achterlaat. Echte inclusie is geen gunst, maar een grondrecht. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen in beweging komen voor kinderen met een beperking. Dát is de kracht van onze samenleving, en daar mogen we als Arnhem trots op zijn.”
Buitensluiting als grootste belemmering
Uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind blijkt dat kinderen met een handicap vijf keer vaker worden buitengesloten dan leeftijdsgenoten zonder beperking. Ze doen vaak minder mee op school, bij sportclubs of in de speeltuin. Volgens de stichting is niet de beperking zelf, maar de sociale uitsluiting hun grootste handicap. De Mega Wandel Marathon maakt dit probleem zichtbaar én draagt bij aan een oplossing. Voor Emmie (13), die cerebrale parese heeft, is meedoen allesbehalve vanzelfsprekend: “Wandelen is zwaar voor mij, maar ik doe het toch. Het geeft me zelfvertrouwen dat ik vandaag samen met mijn moeder 10 kilometer heb gelopen. En door mee te doen hoop ik andere kinderen met een handicap te laten zien dat ook zij erbij horen. We mogen niet langer aan de zijlijn staan. Wij moeten óók mee kunnen doen.”
Foto links: Emmie en Pien liepen de 10km. Foto rechts: deelnemers met en zonder handicap en zelfs honden doen mee aan de Mega Wandel Marathon
© Sandra Uittenbogaart