Deelnemers gezocht om bossen zwerfafvalvrij te maken op 22 maart

De officiële kick-off van de 22e editie van de Landelijke Opschoondag vindt dit jaar plaats in Staatsbosbeheer Stadsbossen van Almere in het kader van het Jaar van het bos. De Landelijke Opschoondag is de dag waarop heel Nederland de handen uit de mouwen steekt om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. Iedereen uit de omgeving Almere wordt opgeroepen om op vrijdag 22 maart, één dag voor de Landelijke Opschoondag, het goede voorbeeld te geven. De deelnemers trekken met vuilniszakken en handschoenen het bos in om zoveel mogelijk zwerfafval te rapen. Want ook in het bos bevindt er nog altijd veel zwerfafval. Na het opschoonrondje wordt er geproost op de lente en de opbrengst bij bosrestaurant Buitengewoon Lekker. De kick-off van de Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon) en Staatsbosbeheer. Aanmelden is mogelijk via: https://forms.gle/7xWupedZidDdjNRP7. Voor meer informatie over de Landelijke Opschoondag: www.supportervanschoon.nl

Foto: De kick-off van de Landelijke Opschoondag vond vorig jaar plaats in Den Haag © Sandra Uittenbogaart

Afval voorkomen is het allerbeste
Traditiegetrouw vindt op de vrijdag vóór de Landelijke Opschoondag de officiële kick-off op een bijzondere locatie in Nederland plaats. Dit jaar is dat op vrijdag 22 maart en is er gekozen om het samen met Staatsbosbeheer te organiseren in het kader van het Jaar van het bos. Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact, is blij met de samenwerking: “De kick-off van de Landelijke Opschoondag is ieder jaar weer een feestje en de saamhorigheid is dan al goed te voelen. Met jong en oud trekken we dit jaar het bos in en maken we in een klein uurtje al een groot verschil. Samen houden we onze bossen schoon en gezond voor toekomstige generaties. Ik hoop dat tijdens de Landelijke Opschoondag veel mensen het voorbeeld van Almere volgen. En ga je het bos in? Neem dan bijvoorbeeld je eigen beker mee voor een koffie to go. Want voorkomen van afval is altijd beter dan opruimen!”

Het Jaar van het Bos
In het kader van het 125-jarig bestaan van Staatsbosbeheer, is 2024 uitgeroepen tot het Jaar van het bos. Een mooi moment om de bossen een grote voorjaarsschoonmaak te geven. Amy Zeeman, boswachter bij Staatsbosbeheer, vult aan: “Zwerfafval is niet alleen een stedelijk probleem. Helaas vinden we er ook veel van terug in onze natuurgebieden. In 2023 hebben we meer dan 600 vuilniszakken met zwerfafval verzameld in de bossen rond Almere en dat moet en kan minder. Naast dat elk stukje afval dat hier rondslingert een doorn in het oog is, vormt het tevens een directe bedreiging voor de biodiversiteit. Ik kijk er dan ook naar uit om met velen van onze bezoekers en omwonenden het goede voorbeeld te geven en zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. In een schone omgeving wordt namelijk ook minder snel afval gevonden en dat is wat we natuurlijk allemaal willen, een schoon bos om van te genieten!”

Praktische informatie opschoonactie
Op vrijdag 22 maart geven Hester Klein Lankhorst en Amy Zeeman om 10.00 uur het startsein voor de officiële kick-off van de Landelijke Opschoondag. Het startpunt is Buitencentrum Almeerderhout waar vuilniszakken en handschoenen worden uitgedeeld. Vervolgens gaan alle deelnemers met elkaar in een uur een opschoonrondje door het bos lopen. Uiteindelijk wordt er verzameld bij Buitengewoon Lekker waar al het opgehaalde zwerfafval wordt ingeleverd. Er wordt afgesloten met een kop koffie en een koekje om met elkaar na te praten. Iedere deelnemer wordt gevraagd om een herbruikbare beker mee te nemen voor het afsluitende drankje.

Over Verpact
Onze taak is om er in Nederland voor te zorgen dat verpakkingen – na gebruik – op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld en gerecycled, ook via het statiegeldsysteem. Hiermee geven we uitvoering aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Verpact speelt een centrale rol in het circulair maken van de verpakkingsketen, met als ideaal dat elke oude verpakking weer een nieuwe verpakking wordt. Hiermee behouden we kostbare grondstoffen in de keten, verminderen we zwerfafval en microplastics en beperken we de impact van verpakkingen op het milieu.

Onderdeel van Verpact zijn:

  • Supporter van Schoon, om zwerfafval te voorkomen en aan te pakken
  • Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), dat bedrijven helpt om duurzame, onderbouwde verpakkingskeuzes te maken
  • Statiegeld Nederland, voor een efficiënte en effectieve uitvoering van de statiegeldregeling

Lees hier meer over de Nederlandse recyclingresultaten voor verpakkingen, inclusief hergebruik.

Over Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 270.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Onze ambitie is dat de natuur die wij beheren er in de toekomst nog beter voorstaat en weerbaarder is tegen onder andere droogte, stikstof en klimaatverandering.  De natuur is geen plaats om afval te dumpen. Toch belandt er verrassend veel rotzooi in onze natuurgebieden. Dit kan veel ernstige gevolgen hebben. Dieren kunnen verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden. En het afval kan de bodem vervuilen. Natuurlijk is afval ook een grote ergernis voor natuurliefhebbers en voor onze boswachters. Daarom steunen wij initiatieven die de hoeveelheid (zwerf-)afval tegengaan.

www.staatsbosbeheer.nl

www.jaarvanhetbos.nl

https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/recreatie/afval