Verpact start landelijke campagne om recycling van PMD-afval te bevorderen
Nederlanders weten nog onvoldoende hoe zij verpakkingen die bestaan uit Plastic, Metaal (blik) en Drinkpakken (PMD) op de juiste manier moeten weggooien. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau DVJ Insights, in opdracht van Verpact onder 1.053 respondenten. Zo zegt 1 op de 3 Nederlanders weleens een halfvolle verpakking weg te gooien. Dit heeft echter grote gevolgen voor de recycling ervan: één halfvolle verpakking kan namelijk een zak of bak afval verpesten waardoor deze niet meer gerecycled kan worden. Opvallend is dat slechts de helft (55%) van de Nederlanders zich hiervan bewust is. Daarnaast blijkt er ook veel verwarring over welke verpakkingen wel of niet bij het PMD mogen en wat er uiteindelijk met het PMD gebeurt. Om daar verandering in te brengen, start Verpact vandaag de landelijke campagne “Als het maar leeg gaat” die de komende tijd te horen en zien is op tv, radio en online. Zie voor meer informatie: www.verpact.nl/verpakkingleeg
Hoofdfoto: Verpact start landelijke campagne “Als het maar leeg gaat” om recycling van PMD-afval te bevorderen © Verpact
Volle en halfvolle verpakkingen vervuilen afvalstroom
Verpact is in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval, waaronder ook het statiegeldsysteem. De organisatie onderzocht hoe Nederlanders vanaf 18 jaar omgaan met hun PMD-afval. Daaruit blijkt dat het gedrag en de kennis over afvalscheiding in veel gevallen onvoldoende is. Zo worden drinkpakken regelmatig onterecht bij het oud papier gegooid en komen ook volle of halfvolle verpakkingen in het PMD terecht. Dit vervuilt de afvalstroom en maakt recycling moeilijk of zelfs onmogelijk. Bijna 50% weet niet dat een halfvolle verpakking, andere verpakkingen kan bevuilen waardoor de hele zak niet meer recyclebaar is.
Tegelijkertijd is de intentie er wél: 75% van de Nederlanders vindt dat het hoort om PMD-verpakkingen op de juiste manier weg te gooien en 74% zegt verpakkingen meestal goed leeg te maken. Toch geeft een kwart aan dat soms over te slaan. En ruim 1 op de 3 Nederlanders denkt – onterecht – dat verpakkingen eerst moeten worden omgespoeld, wat onnodig drinkwater verspilt.
Hester Klein Lankhorst, CEO van Verpact, vertelt: “Bij Verpact werken we iedere dag aan één doel: van zoveel mogelijk verpakkingen weer nieuwe maken. Afval is voor ons geen afval, maar een waardevolle grondstof. Of je nu iets weggooit in de glasbak, de PMD-bak of zak of via het statiegeldsysteem: als het op de juiste plek belandt, kunnen we het opnieuw gebruiken. Dat scheelt grondstoffen, voorkomt rommel op straat en is beter voor het milieu. We zien dat het overgrote deel van de mensen de juiste intentie heeft, maar ander gedrag vertoont. Met kleine handelingen thuis kan een groot verschil worden gemaakt. Met deze campagne willen we mensen bewust maken van goed legen en goed scheiden.”
Zomerhit met inhoud
De campagne van Verpact start dinsdag 10 juni en is onder meer te zien op online kanalen, televisie en in het straatbeeld. Ook is hij goed te beluisteren en niet alleen in radiospots. Als onderdeel van de campagne lanceerde zangeres Lena Hessels vorige week al haar eerste Nederlandstalige single ‘Leeg Gaan’. In het nummer, dat luchtige elektronische pop combineert met een onderliggende boodschap, roept ze op haar eigenzinnige manier op tot bewust gedrag: maak verpakkingen goed leeg voordat je ze weggooit. Wat in eerste instantie klinkt als een zomerhit met een knipoog, blijkt toch inhoud te hebben door aandacht te vragen voor het leegmaken van verpakkingen.
Credits Verpact PMD-campagne
Roorda
– Art director – Tom Zwarts
– Copywriter – Anne van Andel
– Creatie director – Joeri Jansen
– Account manager – Tessel van der Zwet & Lieke Joosten
– Studio – Jorn Slotboom & Myrthe van Duinen
– Strategie – Floor Busch
– Producer – Marcel Ossendrijver
Productie & Crew
– Production Company – KXRXT
– Director – Kevin Boitelle
– Executive Producer – Allen Grygierczyk
– Producer – Anouk Knapen
– Director of Photography – Ruben van Weelden
– 1st Assistant Director – Boris Apituley
– Focus Puller – Lars Inhulsen
– Gaffer – Maxime Pottuit
– Key Grip – Wesley Westerhuis
– Digital Technician – Jochem de Vries
– Set photography – Maurice van der Meijs
– Production designer – Desiree Brands
– Art Director – Iris Pauwels
– Set Dresser – Gem Fernández Zapateiro
– Prop Master – Ems Michelse
– Make-up Artist – Kira Kroegman
– Stylist – Anna Dijkman
– Stylist Assistant – Donna Hermans
– Camera equipment – Cinesupply
– Light Equipment – DDB Lighting
– Casting – Multa Casting
Postproductie
– Offline edit – Kevin Boitelle
– Online Artist / team lead Wolfstreet – Damiaan Dracht
– Postproduction – Wolfstreet Agency
– Grading – Erik Verhulst
– Geluidsafwerking Soundcircus – Feike de Wit
– Muziek – Lena Hessels
– Muziek producer – Marnix Bausch
– Versioning – Laura Brouwer
Beautiful Lives: insights & innovatie
– Rubina Oliana – Insights & innovatie director
– Gaby Siera – managing partner
DVJ Insights
– Client consultant – Joyce Pakkert
– Research expert – Quinty Mars
ACE
– Head of Media – Rutger Schouten
– Senior Media Consultant – Tessa Meulman
– Media Consultant – Bjorn van Breenen
– Account Manager – Gijsje Visser
– Account Manager – Lesley Simin
Smith Communicatie
– Senior PR-adviseur – Madelon de la Haije
Chipszakken en deodorantbussen mogen gewoon bij het PMD
Er blijkt nog veel onduidelijkheid over welke verpakkingen bij het PMD horen. Vooral bij verpakkingen die minder vanzelfsprekend zijn, gaat het vaak mis. Daardoor belanden goed recyclebare verpakkingen onnodig bij het restafval. Dat is zonde, want zo gaan waardevolle grondstoffen verloren.
Voorbeelden van verpakkingen die wel bij het PMD horen, maar waar uit het onderzoek blijkt er nog onduidelijkheid over is:
- 65% twijfelt over spuitbusjes van deodorant of haarspray
- 64% twijfelt over plastic kuipjes met bijvoorbeeld roomkaas (ook als er schimmel op zit – wel eerst leegmaken)
- 56% twijfelt over doordrukstrips van medicijnen
- 52% twijfelt over aluminium schaaltjes van bijvoorbeeld afhaalmaaltijden
- 50% twijfel over chipszakken met een aluminium binnenlaag
Er zijn ook verpakkingen die mensen juist goed weten te scheiden. Meer dan 80% weet dat plastic flacons, zakjes, folies en yoghurtbakjes bij het PMD mogen. Gemiddeld beantwoordt slechts 63% van de mensen de kennisvragen over PMD goed, maar bij twijfelgevallen is dat percentage veel lager. Op www.verpact.nl/verpakkingleeg staat meer informatie over wat wel en niet bij het PMD-afval mag.
Onjuist beeld over verwerking PMD
In Nederland bepalen gemeenten hoe verpakkingsafval wordt ingezameld: via bronscheiding of nascheiding. Bij bronscheiding scheiden mensen thuis hun PMD-verpakkingen en leveren dit apart in via zakken, containers of ondergrondse bakken. Bij nascheiding mag het PMD bij het restafval en worden de recyclebare verpakkingen er later in een fabriek uitgehaald. Er is nog veel onduidelijkheid over wat er precies gebeurt met het PMD nadat het is weggegooid, vooral in gemeenten met nascheiding. In gebieden waar bronscheiding wordt toegepast, weet 63% van de inwoners dat het PMD zo goed mogelijk wordt gerecycled. Opvallend is dat ruim een derde van de inwoners in nascheidingsgemeenten denkt dat plastic, metaal en drinkpakken gewoon bij het restafval belandt: 19% vermoedt dat het op de vuilnisbelt eindigt, 15% denkt dat het wordt verbrand.
Klein Lankhorst vervolgt: “Het is zorgelijk dat veel mensen denken dat hun PMD uiteindelijk toch op één hoop belandt en wordt verbrand. Dat is echt onjuist. Of het afval nu via bronscheiding of nascheiding wordt ingezameld: we zorgen ervoor dat alle lege verpakkingen zo goed mogelijk worden gerecycled. Die misvatting kan ertoe leiden dat mensen hun afval minder zorgvuldig weggooien en dat is zonde. Juist als iedereen zijn verpakkingen goed leegt en in de juiste bak of zak doet, kunnen we meer grondstoffen behouden en verspilling voorkomen. Ik zou zeggen: als het maar leeg gaat!”
Over Verpact
Verpact zorgt ervoor dat verpakkingen in Nederland – na gebruik – op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld, gerecycled en hergebruikt, ook via het statiegeldsysteem. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Verpact speelt een centrale rol in het circulair maken van de verpakkingsketen, met als ideaal dat elke oude verpakking weer een nieuwe verpakking wordt. Hiermee worden kostbare grondstoffen in de keten behouden, zwerfafval en microplastics verminderd en de impact van verpakkingen op het milieu beperkt.
- Onderdeel van Verpact zijn:
Supporter van Schoon, om zwerfafval te voorkomen en aan te pakken en het gebruik van herbruikbare verpakkingen te stimuleren - Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), dat bedrijven helpt om duurzame, onderbouwde verpakkingskeuzes te maken
- Statiegeld Nederland, voor een efficiënte en effectieve uitvoering van het statiegeldsysteem
- Afval Goed Geregeld, voor een efficiënte en duurzame aanpak van afvalscheiding en -verwerking.
Lees hier meer over de Nederlandse recyclingresultaten voor verpakkingen, inclusief hergebruik.