Al 60 jaar lang de vertrouwde partner voor hoogwaardige stomerijdiensten

Haags familiebedrijf Stomerij Veldkamp aan de Frederik Hendriklaan bestaat 60 jaar en dat is vandaag gevierd met een huldiging door burgemeester Jan van Zanen. Hij ontving het eerste exemplaar van het boek ‘Wasgoed’. Dit boek, uitgebracht door Stomerij Veldkamp, staat vol met foto’s en verhalen gemaakt door en vanuit de beleving van kunstenares Joeri van Beek. Zij werkte enige tijd bij het familiebedrijf. Oprichters Hans en Ada Veldkamp startte in 1964 met hun wasserette waarbij zij in 1968 als een van de eersten in Nederland begonnen met het stomen van kleding. In 2006 nam dochter Evelien Veldkamp de zaak over en staat vandaag de dag nog steeds aan het roer. Nu, 60 jaar later, is Stomerij Veldkamp nog altijd de vertrouwde partner in het leveren van hoogwaardige stomerijdiensten met de focus op kwaliteit, service en persoonlijke aandacht. Voor meer informatie, zie: www.veldkampwassen.nl

Hoofdfoto: Het team van Stomerij Veldkamp, Burgemeester Jan van Zanen, Evelien Veldkamp, Frank Overhand, Ada en Hans Veldkamp en Joeri van Beek © Jort Stengs

Oog voor vergroening
Evelien Veldkamp is trots dat het familiebedrijf het jubileum kan vieren en dat burgemeester Jan van Zanen de betekenis van Stomerij Veldkamp voor de gemeenschap heeft uitgesproken: “Wat was het een eer om burgemeester Jan van Zanen bij onze jubileumviering te hebben en wat ben ik trots op mijn team. Vorig jaar hebben we de zaak een flinke make-over gegeven met oog voor vergroening. Want wil je milieubewust wassen? Dan ga je naar de wasserette. Thuis wassen is vuiler en je gebruikt meer sop dan je daadwerkelijk nodig hebt. In onze nieuwe machines wordt de was gewogen en daar wordt de hoeveelheid wasmiddel op aangepast. Hetzelfde geldt voor de waterdosering. Alles wordt exact op elkaar afgestemd. En mocht iemand denken: hoe meer wasmiddel, hoe schoner? Helaas. Wat wel klopt: hoe meer wasmiddel, hoe meer schuim. Maar van schuim word je was niet schoon… Ook kunnen zowel bedrijven als particulieren in Den Haag hun was laten halen en brengen door onze elektrisch aangedreven bedrijfsbus.”

Hoe het allemaal begon
Al 60 jaar zit Stomerij Veldkamp op hetzelfde adres aan de Frederik Hendriklaan. In 1977 leek een brand echter roet in het eten te gooien. Zowel de begane grond als de eerste etage zijn volledig tot as vergaan, maar met hard werken en creatieve winkeltijden, hebben Hans en Ada ervoor gezorgd dat ze weer terug konden naar dezelfde plek. Daarentegen was een hoogtepunt dat in 1992 zoon en broer Bart Veldkamp Olympisch Kampioen werd en dat hij op de Fred, voor de deur van Stomerij Veldkamp, werd gehuldigd. Dat gaf een enorme boost aan de bekendheid van het bedrijf.

Foto boven: burgemeester Jan van Zanen en Evelien Veldkamp.
Foto onder: Ada, Evelien en Hans Veldkamp © Jort Stengs

De overname
In 2005 vonden ouders Hans en Ada het mooi geweest. Ze gingen op zoek naar een koper voor de wasserette/stomerij. Na verschillende gesprekken besloot dochter Evelien in 2006 de zaak over te nemen, inclusief alle medewerkers. “Ik had in eerste instantie niet de ambitie om de zaak over te nemen. Mijn kinderen waren toen nog heel jong, maar met het oog op de fijne tijd die ik altijd heb gehad toen mijn ouders boven de winkel woonden en daarom altijd in de buurt waren, realiseerde ik mij dat ik hen dit ook wilde bieden. Daarnaast vond ik het enorm zonde als het bedrijf waar mijn ouders zo hard aan hadden gewerkt, ophield met bestaan. Mijn kinderen denken er nu ook niet over na om de zaak over te nemen, maar wie weten denken zij over een tijd hetzelfde als ik toen!”, aldus Veldkamp.

Na de overname gingen de jaren zonder grote problemen voorbij tot de pandemie. Er viel een groot deel van de omzet weg omdat veel zakelijke klanten, zoals horecabedrijven en schouwburgen, moesten sluiten. Het plan om de winkel opnieuw in te richten, moest noodgedwongen in de ijskast. Twijfels of de zaak het ging redden waren sterk aanwezig, maar met sterk doorzettingsvermogen, is het nu drukker dan ooit.