Tienduizenden ‘Supporters van Schoon’ in heel Nederland op pad om zwerfafval op te ruimen

Vandaag krijgt Nederland een grote voorjaarsschoonmaak tijdens de 22e editie van de Landelijke Opschoondag. Van de vele deelnemers hebben maar liefst 38.125 zich officieel aangemeld. De ‘Supporters van Schoon’ hebben met elkaar 2.525 acties en gebieden op de kaart gezet. Er wordt samengewerkt door jong én oud en iedereen doet mee: buren, families, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten. Uit nieuw representatief onderzoek onder meer dan 500 Nederlanders blijkt dat 1 op de 5 volwassenen ooit mee heeft gedaan aan een landelijke zwerfafval opruimactie. Hiervan is de Landelijke Opschoondag het populairst. Zo heeft 1 op de 10 hier ooit aan meegedaan.

Aan alle deelnemers die blikjes en plastic flesjes met statiegeld vinden, wordt gevraagd deze in te leveren bij een inleverpunt voor statiegeld. De Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact. Een actie of schoongebied aanmaken kan nog steeds via: www.supportervanschoon.nl

Hoofdfoto: Vandaag is het Landelijke Opschoondag © Sandra Uittenbogaart

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Verpact, heeft zin in vandaag: “De Landelijke Opschoondag is wat mij betreft een van de belangrijkste dagen van het jaar. We maken Nederland lenteklaar en we laten zien dat afval niet op straat hoort. En als het er toch ligt, laten we het dan met elkaar opruimen zoals vandaag. Ik ben blij dat zo veel mensen de handen uit de mouwen steken. Nu hebben al bijna 40.000 mensen zich aangemeld via onze website. Uit ervaring weten we dat er vandaag nog veel meer Nederlanders de straat op gaan. En zien opschonen, doet opschonen en schoon houdt schoon. Ik ben ervan overtuigd: in iedereen zit een Supporter van Schoon!”.


Foto links: Hester Klein Lankhorst © Sandra Uittenbogaart.
Foto rechts: deelnemers aan het opschonen © Supporter van Schoon


Deelnemers tijdens de Landelijke Opschoondag © Supporter van Schoon

Nederlands bedrijfsleven steekt handen uit de mouwen
Tijdens Nederlands grootste voorjaarsschoonmaak organiseren ook bedrijven acties waar consumenten aan mee kunnen doen, lopen medewerkers een opschoonrondje rondom vestigingen en kantoren en roepen zij klanten op om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het opschonen versterkt tevens de band tussen collega’s en er wordt veel plezier beleefd. Medewerkers zijn even uit de werksituatie en zorgen tegelijk voor een schone buurt. Deelnemende bedrijven aan de Landelijke Opschoondag 2024 zijn o.a.: McDonald’s, Mars Nederland, Koninklijke Grolsch, Cloetta, Mondelēz International, Vrumona, FEBO, Domino’s, Disney Channel, Branchevereniging Vakcentrum, Stichting Super Supermarkt Keurmerk, Jumbo, Zeeman, Stayokay, Roompot, Landal GreenParks, EuroParcs, Pathé, Staatsbosbeheer en IVN. Daarnaast steken ook o.a. de gemeenten Almere, Gouda, Veldhoven, Westerkwartier, Utrechtse Heuvelrug, Woerden en Midden-Groningen de handen uit de mouwen.

Over Verpact
Onze taak is om er in Nederland voor te zorgen dat verpakkingen – na gebruik – op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld en gerecycled, ook via het statiegeldsysteem. Hiermee geven we uitvoering aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Verpact speelt een centrale rol in het circulair maken van de verpakkingsketen, met als ideaal dat elke oude verpakking weer een nieuwe verpakking wordt. Hiermee behouden we kostbare grondstoffen in de keten, verminderen we zwerfafval en microplastics en beperken we de impact van verpakkingen op het milieu.

Onderdeel van Verpact zijn:

  • Supporter van Schoon, om zwerfafval te voorkomen en aan te pakken
  • Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), dat bedrijven helpt om duurzame, onderbouwde verpakkingskeuzes te maken
  • Statiegeld Nederland, voor een efficiënte en effectieve uitvoering van de statiegeldregeling

Lees hier meer over de Nederlandse recyclingresultaten voor verpakkingen, inclusief hergebruik.

Onderzoek over bereidheid deelname aan een landelijke opruimactie
Uit recent onderzoek van Verpact, uitgevoerd door DirectResearch, blijkt dat 1 op de 5 van de Nederlanders ooit mee heeft gedaan aan een landelijke zwerfafval opruimactie. Onder diegene is de Landelijke Opschoondag het populairst. Gemiddeld 1 op de 10 heeft hieraan meegedaan.1 op de 20 heeft ook wel eens meegedaan aan de World Cleanup Day. Aan Nederlanders die hebben aangegeven ooit mee te hebben gedaan aan een landelijke zwerfafval opruimactie, is de volgende stelling voorgelegd: ‘Deelname aan een landelijke opruimactie heeft ervoor gezorgd dat ik op straat vaker afval van een ander opraap en dit in de afvalbak gooi’. Goed nieuws is dat bijna 60% het ‘helemaal eens’ of ‘eens’ is met de stelling. Mensen feitelijk aanspreken op hun gedrag lijkt een hogere drempel, 41% van de ondervraagden geeft hier ‘helemaal eens’ of ‘eens’ aan.

Opvallende acties door heel het land
Met handschoenen, grijpers en vuilniszakken gaan deelnemers vandaag naar buiten om zwerfafval op te ruimen. Een opvallende actie is die van de Gemeente Vlissingen. Zij houden een 24-uurs estafette waarbij elk uur vanaf 23 maart 12:00 tot en met 24 maart 12:00 uur één of meerdere personen zwerfafval aan het prikken zijn. Vrijwilligersorganisatie Wervenberaad draagt zorg voor het opschonen van de Werf waar deelnemers na afloop gratis een kopje koffie kunnen drinken bij een van de restaurantjes aan de grachten van Utrecht. Daarnaast organiseert RCW Runnersclub Woerden een speciale training waarbij zij tijdens het hardlopen, zwerfafval opruimen. SEA LIFE Scheveningen pakt de boulevard van Scheveningen aan omdat de vervuiling van onze onderwaterwereld, boven water begint. Op de Landelijke Opschoondag start tevens de Maas Cleanup, een initiatief van een aantal Limburgse bedrijven en IVN. De riviernatuur rondom de Maas van Limburg tot Rotterdam wordt door meer dan 10.000 opruimers zwerfafvalvrij gemaakt. Eerder deze week kwamen al tienduizenden scholieren in actie om de schoolomgeving op te ruimen tijdens o.a. de speciale Scholendag.