Cultureel seizoen van Den Haag van start gegaan

Spotlight Festival Den Haag, een gloednieuw cultureel evenement in de Hofstad, kijkt met trots terug op een succesvolle eerste editie. Het festival, dat plaatsvond op vrijdag 1 september en zaterdag 2 september, was verspreid over diverse locaties in de stad met een overvloed aan Haagse podiumkunsten, cultuur en entertainment. Dit was terug te zien bij de 37 deelnemende theaters en culturele instellingen met meer dan 70 optredens. Alle verwachtingen werden overschreden met volle zalen waar bezoekers een voorproefje kregen van het culturele seizoen. Naast de vele hoogtepunten op het podium, waren er tal van mogelijkheden voor bezoekers om hun eigen creativiteit te verkennen en actief deel te nemen aan het programma. Donkergroen creators, de organisatie achter het Spotlight Festival Den Haag, kijkt uit naar volgend jaar. Voor meer informatie zie: https://spotlightfestivaldenhaag.nl.

Allereerste editie Spotlight Festival Den Haag groot succes © Jorn Baas

Cultuur in Den Haag altijd dichtbij
Spotlight in de Wijk bracht op vrijdagavond jongeren en volwassen naar de Cultuurankers van Den Haag: zij ontdekten cultuur in de eigen wijk bij o.a. Theater & Filmhuis Dakota, Theater De Vaillant, Theater De Regentes, Laaktheater, Muzee Scheveningen en Bibliotheek Loosduinen en Leidschenveen. De avond werd afgetrapt met Ook van Jou Festival in Dakota, Studio S Allday jubileumspecial in Theater de Vaillant en de seizoensopening in Theater de Regentes met spoken word, muziek en een stukje uit de nieuwste voorstelling van Nora Akachar.

Op zaterdag, tijdens de Spotlight Podiumroute, presenteerden Haagse artiesten en podia zichzelf en gaven voorproefjes van wat er komend seizoen te zien zal zijn. Zo heeft men een sneak preview gehad van de De Poezieboys in de Koninklijke Schouwburg, kunnen luisteren naar verschillende bands in Musicon en volgden men proeflessen bij Rabarber. Ook diverse kleinere organisaties, die normaliter niet over een eigen locatie beschikken, konden zichzelf presenteren bij een van de ‘hotspots’ als Amare, Filmhuis Den Haag, Korzo, Haags Theaterhuis en Koninklijke Schouwburg.

Hofstad gevuld met volle zalen
Het Spotlight Festival bracht een breed aanbod met diverse workshops, theateruitvoeringen en muzikale optredens. Romy Fortuin, festivaldirecteur van Spotlight Festival, kijkt met trots terug op deze eerste editie: “Spotlight Festival bood bezoekers de unieke kans om kennis te maken met het rijke culturele aanbod van Den Haag voor het komende seizoen. We zijn ontzettend trots op het feit dat onze allereerste Spotlight Festival Den Haag editie volle zalen trok, waardoor we de culturele diversiteit van onze stad konden overbrengen op onze bezoekers. We hopen dat dit festival een inspiratiebron is geweest voor velen om de diverse culturele schatten van Den Haag te ontdekken en ervan te genieten in de aankomende maanden. Deze eerste editie was pas het begin, en we kijken vol verwachting uit naar het volgende jaar, waarin we nog meer mensen hopen te betrekken bij deze schitterende culturele viering.”

Allereerste editie Spotlight Festival Den Haag groot succes © Jorn Baas

Over Spotlight Festival Den Haag
De opening van het cultureel seizoen in Den Haag vindt al sinds 1973 plaats. De eerste keer was ter ere van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Juliana. Lange tijd heette het evenement UIT Festival Den Haag. Vanaf september 2023 wordt het met een nieuwe opzet georganiseerd onder de naam Spotlight Festival Den Haag: jouw stad, jouw podium. Het festival biedt een unieke kans om ‘in eigen huis’ kennis te maken met de podiumkunsten in Den Haag. Een bezoek aan Spotlight Festival zal het publiek stimuleren om culturele programma’s gedurende het jaar te bezoeken of zelf actief aan cultuur ‘deel te nemen’. Dit nieuwe festival is een samenwerking tussen het Haags Cultuuroverleg, gemeente Den Haag, organisator Donkergroen creators, de deelnemende podia en professionele en vrijetijdscultuurmakers in Den Haag.