Den Haag elf dagen lang de hoofdstad van de Indische gemeenschap

Zojuist heeft burgemeester Jan van Zanen de ‘tong-tong’ geluid. Dit markeert de opening van de 63e editie van de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag. Het openingsprogramma bestond verder uit een speech van directeur Siem Boon en optredens van gitarist Erwin van Ligten en de muziek- en dansgroep Sumbar Talenta uit Zuid-Sumatra. Een bezoek aan de Tong Tong Fair voelt als een mini-vakantie door Zuidoost-Azië, maar dan zonder jetlag. De komende elf dagen kunnen bezoekers zich dan ook onderdompelen in de Indische cultuur en genieten van diverse optredens, lezingen, workshops en culinaire lekkernijen. Dit jaar biedt de Tong Tong Fair een vernieuwing in de Eetwijk: het Foodcourt. Hier kunnen bezoekers gerechten halen bij diverse omliggende eetstands, waarbij het centrale zitgedeelte is te midden van de eetstands. De organisatie raadt iedereen aan om vooraf online tickets te kopen om verzekerd te zijn van toegang tot het festival. Voor meer informatie en het volledige programma, zie www.tongtongfair.nl.

Burgemeester Jan van Zanen maakt zich klaar om de tong-tong te luiden en daarmee de Tong Tong Fair officieel te openen © Arenda Oomen

Vanaf vandaag staat Den Haag voor elf dagen in het teken van de Indische stad aan zee. De Tong Tong Fair, die voor de 63e keer haar deuren heeft geopend, brengt bezoekers uit Oost en West samen. Siem Boon, directeur Tong Tong Fair vertelt: “Heel leuk en toepasselijk dat burgemeester Jan van Zanen dit jaar ons evenement heeft geopend. We zijn er trots op om een van de oudste evenementen van de Indische stad aan zee te zijn. Al sinds 1959 in Den Haag! Maar dat wil niet zeggen dat het publiek ook per se ‘oud’ is, het is oud én jong, en daar zijn we heel blij mee, want zo blijven we ons vernieuwen. Veel jonge mensen komen trouwens juist om de oudere bezoekers en artiesten en schrijvers te ontmoeten, omdat ze geïnteresseerd zijn in hun verhalen en ervaringen. Mensen van alle leeftijden genieten van de sfeer van de Aziatische nightmarkets die we naar het Malieveld brengen. We zijn verder erg benieuwd hoe bezoekers het nieuwe foodcourt in de Eetwijk zullen vinden; deze opzet heeft veel nieuwe deelnemers getrokken. Daarnaast hebben we weer ons best gedaan om een zo interessant mogelijk programma samen te stellen met een mix van muziek, literatuur, dans en workshops door zowel nationale als internationale namen.”

Boon vervolgt: “Vorig jaar waren drie van de elf dagen uitverkocht. Goed nieuws is dat er dit jaar meer capaciteit is, maar om teleurstelling te voorkomen, wil ik iedereen oproepen om vooraf online een ticket te kopen. Wij zijn er klaar voor om de bezoekers te ontvangen!”

Foto boven: directeur Siem Boon.
Foto onder: muziek- en dansgroep Sumbar Talenta uit Zuid-Sumatra © Arenda Oomen

Foto boven: expositie Onteigend; Slavernij in de Indonesische archipel.
Foto onder: samen eten in het nieuwe foodcourt © Arenda Oomen

Oost en West gemixt in een opwindende cocktail
De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia. De komende dagen worden Oost en West gemixt in een opwindende cocktail. Op de verschillende podia staan o.a. Didik Nini Thowok, Nusantara Beat, Massada, Rafa & Nani, Dragqueen Gigi Love, Reggie Baay, Thom Hoffman, Ellen Deckwitz, Lara Nuberg, Dido Michielsen, Marion Bloem, Jimmy Tielman en Boi Akih. In het Kooktheater zijn o.a. sterrenchefs als Jaimie van Heije en Friso van Amerongen (head chef Rijks) te vinden en daarnaast ook succesvolle kookboekenauteurs als Maureen Tan, Francis Kuijk en Pamelia Chia. Naast optredens zijn er ook weer vele kraampjes te bezoeken.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Dit jaar staat Nederland uitgebreid stil bij het einde van de slavernij. Op de Tong Tong Fair is er aandacht voor het slavernijverleden in het gebied dat door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd bezet. Inzichten uit recent historisch onderzoek hebben nog maar een klein deel van de Indische gemeenschap bereikt, maar leiden al wel tot vragen. Samen met Suze Zijlstra heeft Stichting Tong Tong een programma samengesteld om op de 63e Tong Tong Fair deze kennis te delen. Met het CBG Centrum voor familiegeschiedenis en de Indische Genealogische Vereniging biedt de Tong Tong Fair bezoekers ook de gelegenheid om met eigen onderzoek verder terug te gaan in de eigen stamboom.

Over Tong Tong Fair
De Tong Tong Fair is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag, en komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. Het is een actuele mix van Oost en West en altijd in beweging. Door samenzijn en creativiteit blijft de Indische cultuur zich ontwikkelen. De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia.