Framerunners Femke Hoogelander en Ikar Klem hebben voor de tweede keer ex-aequo de Wouter Duinisveld Award gewonnen. In 2020 kregen de jonge atleten van HAAG Atletiek ook al de prijs voor hun bijzondere prestaties. Zij ontvingen voor hun sportprestaties in 2021 de Haagse Sportprijs voor gehandicapten vandaag in het clubhuis van tennisbanencomplex Mets Tennisbanen. De Wouter Duinisveld Award is een initiatief van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten (HSG) dat succesvolle Haagse sporters met een beperking in het zonnetje zet. Voor meer informatie: www.stichtinghsg.nl.

Juryvoorzitter en naamgever Wouter Duinisveld prees de prestaties van de verschillende genomineerden. Ondanks dat vooral sporters met een beperking lang last hebben gehad van de nasleep van de coronapandemie, waardoor uit veiligheids- of uit financiële overwegingen veel wedstrijden niet doorgingen, waren er voldoende mooie prestaties om de prijs, die sinds 2016 bestaat, opnieuw uit te reiken.

Een van de wedstrijden die toch doorgingen, was een internationaal vooraanstaand sportevenement in Denemarken, waarbij Hoogelander en Klem grossierden in medailles. Hoogelander behaalde vier gouden medailles en Klem deed het met één meer zelfs nog een beetje beter. Zowel Hoogelander als Klem rende op een van de gewonnen afstanden een nieuw persoonlijk record. Beide atleten ontvingen ook ieder een geldbedrag van 1000 euro, die aan de eerste prijs verbonden is. ,,Dat zij deze prijs voor de tweede keer winnen, geeft aan wat voor een fantastische prestatie ze hebben geleverd”, zegt naamgever Duinisveld. ,,Het is niet niks om met negen gouden medailles terug te keren. Als jonge sporters zijn ze een voorbeeld voor velen. Ze laten zien wat ze ondanks hun beperking nog allemaal kunnen!”


Foto: Femke Hoogelander en Ikar Klem winnen voor de tweede keer de Wouter Duinisveld Award © Ronald Speijer

 

Tweede en derde prijs
Dat de Wouter Duinisveld Award nog steeds groeit, blijkt wel uit het feit dat er dit jaar naast een tweede ook een derde prijs werd uitgereikt. Paradarter Arie van der Rassel, de winnaar van de Wouter Duinisveld Award in 2017, legde deze keer beslag op de tweede plek. In het afgelopen jaar won hij twee belangrijke wedstrijden: De Kennemerland Open en de Open Stedendriehoek. Van der Rassel ging met een bedrag van 750 euro naar huis. Derde werd parasnowboardster Renske van Beek vanwege haar tweede plaats op de banked slalom tijdens een World Cup in het Oostenrijkse Hochfügen. Met die prestatie plaatste ze zich op dit onderdeel definitief voor de Paralympische Spelen, die afgelopen jaar zijn gehouden. Van Beek ontving een cheque van 500 euro.

Dubbel feest
Bij de familie Hoogelander was het overigens dubbel feest, want naast dochter Femke viel ook moeder Jennifer in de prijzen. Zij maakte dit jaar als framerunner bij de senioren haar debuut en dat leverde meteen twee keer goud en een keer zilver op. Voor die prestaties werd ze beloond met een cheque ter waarde van 250 euro.

SGK
Traditioneel wordt tijdens de Wouter Duinisveld Award door Sportbelang SGK een prijs aan een sporter met een verstandelijke beperking uitgereikt. Maar dit jaar worden er niet een maar twee abonnementen voor drie jaar gratis sporten bij SGK vergeven. De eerste is voor Sebastiaan Verbaan, die niet alleen de doelman van het autistenteam van PGS/Vogel is, maar hij helpt zijn club ook bij de begeleiding van het autistenvoetbal en de nieuwe activiteit voetbal voor het speciaal basisonderwijs. Het tweede abonnement is voor Sharon Loth. Zij is niet alleen wekelijks bij een activiteit in de Blinkerd (voetbal of zwemmen) te vinden, maar ook ambassadeur voor de SGK. Loth is aanwezig op gastcolleges en op schoolbezoeken en reikt de prijzen op de verschillende sportdagen van de SGK uit.

De winnaars en genomineerden vertegenwoordigen alle Haagse sporters met een handicap. Zij laten zien dat ook mensen met een beperking tot veel dingen in staat zijn. Of zoals Hiilbert Bredemeijer, de Haagse wethouder voor sport die de Wouter Dunisveld Award uitreikte, het verwoordde: ,,Sport is niet alleen leuk, maar het brengt mensen samen. Daarom is inclusiviteit zo belangrijk. Ik ben trots op iedereen die op sportgebied denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.”