Boekids Festival gaat samenwerking aan met My First Festival in Utrecht

Twee decennia lang was Den Haag de thuisbasis voor het Boekids Festival waarbij afgelopen zondag de laatste editie in PAARD plaatsvond. Boekids Festival maakt vandaag bekend dat het literatuurfestival voor kinderen en jongeren een samenwerking is aangegaan met My First Festival in Utrecht, dat op 28 december zal plaatsvinden in TivoliVredenburg. Tevens maakt Ellen van Heijningen, directeur en bezielende kracht achter het Boekids Festival, haar afscheid bekend: “Als iemand in Den Haag de ketting van mij wil overnemen, dan mag dat!”. Ter afsluiting van de laatste editie presenteerde Ellen van Heijningen afgelopen zondag het eerste exemplaar van haar eigen geschreven kinderboek ‘Mochi in Parijs’, waarin Van Heijningen haar eigen kat op avontuur gaat in Parijs. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan verrassingsact Geronimo Stilton, die hiermee de aftrap deed voor de ‘gi-ga-grote leeschallenge’ en alle kinderen opriep om zoveel mogelijk boeken te lezen. Verder hebben bezoekers het thema ‘Muziek’ kunnen ervaren met optredens van Claude, BENR, SERA en Diede. Bovendien betraden de meiden van PaardenpraatTV, Britt Dekker en Esra, het podium en konden kinderen genieten van inspirerende voorleessessies, zoals die van Iris Lam uit het boek ‘De bond voor bangeriken’, en voordrachten van auteur Annet Schaap en muzikante Fredrike de Winter uit het boek ‘De Meisjes’. Voor meer informatie zie: https://boekids.nl/.

Ellen van Heijningen, die twee decennia met toewijding en passie aan het festival heeft gewerkt, vertelt: “De laatste editie in PAARD in Den Haag was een emotionele rollercoaster voor mij. Het is ongelofelijk om te zien hoe Boekids Festival door de jaren heen is gegroeid en zoveel kinderen en (jong)volwassenen met diverse achtergronden in contact heeft gebracht met (jeugd)literatuur. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van dit geweldige festival, maar ik geloof sterk in de nieuwe richting die het zal inslaan. Het is tijd voor mij om nieuwe avonturen aan te gaan en ruimte te maken voor frisse energie en leiderschap bij Boekids Festival.”

Laatste editie Boekids Festival in Den Haag groot succes © Raymond van Mil

Literaire hoofdstad van Nederland
Sinds 2017 is de stad Utrecht door UNESCO verkozen tot ‘City of Literature’, vanwege een lange geschiedenis in de letteren, maar ook omdat de stad bruist van literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels, opleidingen en uitgevers. Ellen van Heijningen gaat verder: “De samenwerking met Utrecht markeert een nieuw hoofdstuk, maar nog steeds met dezelfde missie om kinderen en jongeren te blijven inspireren en betrekken bij literatuur en hen te stimuleren om actief met taal bezig te zijn. We geloven sterk dat Utrecht de aangewezen stad is voor de volgende fase van ons avontuur. Mede het het feit dat Utrecht de titel draagt van literaire hoofdstad van Nederland. Deze stad ademt literatuur en biedt een vruchtbare bodem voor de verdere groei van ons festival.”

My First Festival
Het My First Festival dat plaatsvindt in TivoliVredenburg op 28 december is, net zoals Boekids Festival, een evenement gericht op kinderen en hun families. Het is een festival waar kinderen voor het eerst kennis kunnen maken met livemuziek in een leuke en toegankelijke omgeving. Dit festival biedt verschillende activiteiten en optredens die speciaal zijn ontworpen voor kinderen, waaronder muzikale optredens, workshops, interactieve sessies en andere creatieve en vermakelijke activiteiten. Het doel is om jonge kinderen op een leuke manier in contact te brengen met muziek en cultuur.

Over Boekids
Boekids is al vanaf de eerste editie in 2003 hét toonaangevende festival dat kinderen en (jong)volwassenen met diverse achtergronden in contact brengt met (jeugd)literatuur, hen laten beleven hoe leuk en waardevol lezen is en hen stimuleren om actief met taal bezig te zijn. Het festival vergroot het plezier in lezen, boeken, verhalen en alles wat met taal te maken heeft. Literatuur in combinatie met animatie, muziek, theater en workshops. Ga voor meer informatie naar www.boekids.nl.