Vanavond stonden kinderen op hun eigen manier stil bij oorlog en bij het feit dat zij hier in Nederland in vrijheid kunnen leven tijdens de achtste editie van de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Niet eerder vond er een herdenking plaats dat meer dan 6.000 kinderen uit heel Nederland bij elkaar bracht, vanuit Groningen tot Maastricht en zelfs vanuit Terschelling. De livestream werd thuis gevolgd door honderdduizenden gezinnen. De Nationale Kinderherdenking is een herdenking voor, door en met kinderen van 8 tot 14 jaar. Tijdens de herdenking stonden kinderen stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omkwamen in oorlogssituaties en de vredesmissies in de decennia daarna. Zo spraken o.a. ook de Oekraïense zusjes Sofia (10 jaar) en Polina (14 jaar) over het leven in oorlog in hun thuisland, was Samir van 11 jaar een zeer getalenteerde presentator en blies Otis (13 jaar) vlak voor 20.00 uur de taptoe. Het indrukwekkende door kinderen samengestelde programma zet de toon voor herdenken in de toekomst. De deelnemende kinderen komen tot het besef dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we daar allemaal aan moeten blijven werken. Voor meer informatie over de Nationale Kinderherdenking: klik hier.
Foto © Nathan Reinds
Kinderen zetten herdenken voort
Dorien Korsten, directeur stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei, “Herdenken wordt steeds belangrijker. Door het (door)vertellen van verhalen leren we kinderen hier in Nederland dankbaar te zijn voor hun eigen vrijheid. Het was dan misschien niet hun oorlog, maar het is wel hun vrijheid. En kinderen komen steeds meer in aanraking met dit onderwerp doordat er bijvoorbeeld ook meer Oekraïense kinderen in Nederland wonen. Dit maakt het actueler en belangrijker dan ooit om juist dit onderwerp te bespreken met deze jonge doelgroep. Ik ben ontzettend trots op de grote, ook online, opkomst en het feit dat we met zoveel kinderen samen stil stonden bij alle oorlogsslachtoffers.”
Foto links: kinderen dragen vrijheidslint binnen tijdens Nationale Kinderherdenking © Nathan Reinds
Foto rechts: burgemeester Mees plaatst krans met scouting Nederland © Nathan Reinds
Foto: Eline (12 jaar) speelt Schindlers List tijdens Nationale Kinderherdenking in Madurodam © Herman Zonderland
Foto links: Kinderen voor Kinderen zingt herdenkingslied ‘Twee minuten Stilte’ © Herman Zonderland
Foto rechts: Vrijheidslint wordt binnengehaald tijdens Nationale Kinderherdenking © Herman Zonderland
IJzersterk programma
Tijdens het programma van de Nationale Kinderherdenking werden kinderen uitgenodigd om na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe belangrijk het is om dit te koesteren en te beschermen. Tijdens de ceremonie vertelde violiste Eline (12 jaar) het oorlogsverhaal van haar familie en begeleidde zij de kinderen van de Dutch Don’t Dance Divison muzikaal op Schindlers List. Kinderen voor Kinderen zongen voor het eerst live het herdenkingslied ‘Twee minuten stilte’. Tevens vertelde burgemeester van Madurodam Mees over zijn bezoek aan concentratiekamp Dachau en stond hij stil bij het feit dat er ook nu nog oorlogen zijn.
Na de Taptoe van de jonge taptoe-blazer, Otis (13 jaar), was het om 20.00 uur, net als in de rest van Nederland, twee minuten stil. Aansluitend was er een stille tocht door het park langs het schaalmodel van de Dam en werden er drie kransen gelegd door Madurodam-burgemeester Mees, de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen en een kind namens Scouting Nederland. De Nationale Kinderherdenking is complementair aan de Nationale Herdenking op de Dam.
Over de Nationale Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking op donderdag 4 mei geeft de vrijheid door aan toekomstige generaties van Nederland. Het laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Vanuit het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld worden deze moeilijke thema’s voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant. Zo herdenken kinderen op geheel eigen wijze de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omgekomen zijn in oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia daarna. Samen staan zij stil bij allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.