Fair, Food, Festival: 63e editie Tong Tong Fair van 31 augustus tot en met 10 september
De Tong Tong Fair, het Euraziatische festival in een archipel van tenten, keert voor de 63e editie terug van 31 augustus tot en met 10 september op het Malieveld in Den Haag. Dit jaar introduceert de Tong Tong Fair het Foodcourt. Dit biedt bezoekers de mogelijkheid om gerechten van verschillende omringende stands te eten in een sfeervol centraal zitgedeelte. Goed nieuws voor foodliefhebbers is dat er dit jaar meer eetstands zijn dan voorgaande jaren. Traditiegetrouw biedt de Tong Tong Fair een breed scala aan cultuur, culinaire lekkernijen, entertainment en activiteiten. Speciale aandacht is er voor Herdenkingsjaar Slavernijverleden waarbij samen met auteur en onderzoekster Suze Zijlstra een programma wordt samengesteld om kennis te delen over de slavernij in de kolonies in de Oost. Daarnaast is de Tong Tong Fair verheugd aan te kondigen dat de in Indonesië zeer populaire Didik Nini Thowok samen met zijn groep crossgender dansers zal optreden. Didik is een voorvechter van LGBTQ+-rechten in Indonesië waarbij hij met zijn dans bewustwording en begrip voor de gemeenschap wil bevorderen. De ticketverkoop is vandaag gestart en de organisatie roept iedereen op om vooraf online een ticket te kopen om verzekerd te zijn van toegang. Voor meer informatie zie: www.tongtongfair.nl.
Op de foto bezoekers op de Tong Tong Fair © Arenda Oomen
Asian style Foodcourt
In Zuidoost- Azië een begrip, op de Tong Tong Fair dit jaar nieuw: het Foodcourt. Voor de 63e editie van de Tong Tong Fair heeft de organisatie besloten om een Asian style Foodcourt te creëren in de Eetwijk. Siem Boon, directeur Tong Tong Fair, legt uit: “In voorgaande jaren bleken standhouders van foodstands steeds meer moeite te hebben met het vinden van horecapersoneel. Daar moest iets aan veranderen en daarom introduceren we dit jaar het Foodcourt. Bezoekers kunnen nu hun bestelling plaatsen bij een eetstand naar keuze. Daarna kunnen ze plaatsnemen in het Foodcourt om te genieten van hun lekkernijen. Horeca-standhouders hoeven hierdoor niet langer zelf te zorgen voor een terras, waardoor ze zich kunnen concentreren op het bereiden van heerlijke gerechten. En bezoekers kunnen nu allemaal van een ander restaurant bestellen en toch gezamenlijk eten! De standhouders zijn heel blij dat we voor deze opzet hebben gekozen, wat ook blijkt uit de deelname van meer restaurants.”
Ticketverkoop
Traditiegetrouw kan men tijdens de Tong Tong Fair genieten van de Indische cultuur (een eeuwenoude mix van Oost en West) en op ontdekkingsreis door Zuidoost-Azië. De organisatie merkt dat er steeds meer animo is om naar het festival te komen. Boon vervolgt: “Vorig jaar, tijdens de 62e editie van de Tong Tong Fair, hebben we meegemaakt dat drie van de elf dagen van het festival uitverkocht waren. Om die reden willen wij bij onze bezoekers benadrukken om voorafgaand aan hun bezoek aan de Tong Tong Fair, online een ticket te kopen. Zo wordt teleurstelling aan de deur voorkomen. Wel is de Tong Tong Fair dit jaar zo ingericht dat er een grotere capaciteit is.”
Foto boven: Slentershoppen op de Tong Tong Fair © Arenda Oomen.
Foto onder: Suze Zijlstra © Henriette Guest
Foto boven: Sumbar Talenta uit West-Sumatra © Arenda Oomen.
Foto onder: Nusantara Beat © Serge Ligtenberg
Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Dit jaar staat Nederland uitgebreid stil bij het einde van de slavernij. Het slavernijverleden heeft de afgelopen jaren terecht veel aandacht gekregen waarbij de nadruk ligt op de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis. Stichting Tong Tong vindt het belangrijk om in het Herdenkingsjaar Slavernijverleden meer informatie te delen over de slavernij in de kolonies in de Oost die inherent onderdeel is van het Nederlandse slavernijverleden. Inzichten uit recent historisch onderzoek hebben nog maar een klein deel van de Indische gemeenschap bereikt, maar leiden al wel tot vragen. Samen met Suze Zijlstra stelt Stichting Tong Tong een programma samen om op de 63e Tong Tong Fair deze kennis te delen. Met het CBG Centrum voor familiegeschiedenis en de Indische Genealogische Vereniging biedt de Tong Tong Fair bezoekers ook de gelegenheid om met eigen onderzoek verder terug te gaan in de eigen familiegeschiedenis.
Hoogtepunten uit het programma
Ook dit jaar heeft de Tong Tong Fair weer een breed programma samengesteld. Bijzonder is de komst van Didik Nini Thowok. In tegenstelling tot Nederland zijn de LGBTQ+-rechten in Indonesië complex en wordt de gemeenschap geconfronteerd met uitdagingen, waaronder discriminatie en beperkingen op het gebied van rechten. Didik wil deze genderstereotypen doorbreken en zal op 3 t/m 5 september met traditionele vrouwendansen uit Java en Bali met zijn crossgender dansers op het podium staan. Zondag 3 september is Babs Gons, Dichter des Vaderlands van september 2023 tot september 2025, te gast in Studio Tong Tong. Tevens zal Boy Edgar-prijs 2023 winnares Monica Akihary met Boi Akih en gastmusici het podium betreden op donderdag 7 september. Verder vieren Wieteke van Dort en Aïs Lawa-Lata hun 40-jarig jubileum op de Tong Tong Fair, zijn er optredens van de bands Massada en Nusantara Beat en een voorstelling van Sumbar Talenta uit West-Sumatra vol dans, muziek en theater: The story of Malin Kundang. Daarnaast kan men in het Kooktheater genieten van verschillende kookdemo’s van sterrenchefs als Jaimie van Heije (souschef Ron Blaauw) en Friso van Amerongen (head chef Rijks) en verzorgt Marc Pieplenbosch (Sayah Spekkoeklikeur en Bandoeng’22 Pandan Liqueur) een vrij-mi-bo.